Ziua națională a culturii și 170 ani de la…

Ziua națională a culturii și 170 ani de la…

Astăzi se împlinesc 170 ani de la nașterea unuia dintre cei mai cunoscuți români ai tuturor timpurilor, Mihai Eminescu, recunoscut ca cea mai importantă voce a literaturii românești. Între timp, 15 ianuarie devine zi națională a culturii în România.

E momentul să ne amintim despre importanța culturii în viața noastră și să regăsim plăcerea de a fi informați, de a căuta și explora orașul nostru Reghin și nu numai. E nevoie a ne aminti că implicarea în activitățile societății și comunității în care trăim, va fi baza formării și dezvoltării unei culturi moderne. Avem în spate multe valori (oameni) ca exemplu de urmat, deci e suficient să aplicăm, fără a reinventa roata.

Viața și vremurile se schimbă, dar cultura comunității și a societății, respectul pentru valori și încurajarea și susținerea celor ce se implică, este ce va defini viitorul comunității noastre.

Haideți să alocăm timp și pentru cultură – cultura noastră a fiecăruia bineînțeles.

Cât de puțin, dar prin greutățile vieții, prin provocările cu care ne confruntăm, putem ieși mai ușor învingători dacă avem mintea deschisă și dacă cultura noastră (generală sau pe anumite domenii) este ”împrospătată”.

Putem citi sau povesti despre orașul Reghin, ceea ce-l definește și cum a evoluat. Nu doar istoria și cultura din manuale, dar discuții cu vârstnicii reghineni, cu părinții noștri. Este fascinant să afli cum și unde a apărut un cartier … ce era înainte, cum a evoluat. La fel de fascinant cum să afli că sunt anumite căi și canale secrete, din vechiul oraș, care ofereau acces către ”cetatea” orașului.

Povestea cineva acum câteva zile, despre cartierul Mihai Viteazu, unde era o livadă, și care era o atracție pentru elevii de clasele primare din anii 1950-1960, când se întorceau de la școală. Cum au urmărit ridicarea cartierului prin anii 1960.

Poveștile din bunici și din părinți fac parte din cultura noastră, cultura orașului! Întrebați-i despre ce era mai demult, cum arăta orașul când l-au cunoscut ei prima dată!

Ne-ar face plăcere să vedem zilele acestea pe mediul online, sau în comentarii, dintre cele mai vechi și mai curioase povestiri ce le-ați auzit de la părinți și bunici. Scrieți-ne, postați, implicați-vă.

iar ca să închei:

Tu, cititorule, ce vei povesti copiilor și nepoților dacă te întreabă despre oraș? Cât de implicat ai fost? Cât de mult te implici acum?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *