Înființare partid

PNL se constituie in mai 1875, artizani fiind: I.C. Bratianu, Mihail Kogalniceanu, A.G. Golescu, Alexandru Candiano-Popescu.

In Principatele Romane, liberalii isi fac simtita prezenta incepand cu noiembrie 1868, intr-un guvern de centru, politica impusa de radicalii lui I.C. Bratianu si moderatii lui Ion Ghica sub programul lui Kogalniceanu, de a crea un partid mare liberal prin excluderea radicalismului, guvernand cu prudenta si moderatie.Mihail Kogalniceanu a continuat în anii 1870, să fie liderul grupării politice a liberalilor reformiști moderați din România; într-o ușoară opoziție față de guvernul Partidului Conservator condus de Lascăr Catargiu (1875), a inițiat convorbiri cu facțiunea liberală radicală (din care făceau parte, printre alții, Ion Brătianu, Dimitrie Sturdza, Ion Ghica, C. A. Rosetti, Dimitrie Brătianu și Alexandru G. Golescu), convorbiri purtate în București, la locuința lui Paşa Stephen Bartlett Lakeman. La 24 mai 1875, negocierile au avut ca rezultat înființarea Partidului Național Liberal—așa-numita Coaliție a lui Mazar Paşa. (sursă paragraf preluat)

În cursul anilor 1944-1947, Partidul Național Liberal condus de el a fost după Partidul Național Țărănist principala forță democratică opusă sovietizării țării de către PCR, aflat sub protecția armatei sovietice. Aflat în arest la domiciliu de câțiva ani, Constantin Brătianu fost arestat în noaptea dintre 5/6 mai 1950 și transportat la Sighet, murind la scurt timp. Victimă a regimului comunist din România, Dinu Brătianu s-a fixat în conștiința publică alături de Iuliu Maniu și regele Mihai drept unul dintre apărătorii democrației și constituționalismului din perioada postbelică (sură paragraf preluat)

PNL Înființare RomâniaPNL Înființare România